”Ystävyys on enemmän kuin sana”

Shakila Niazin, Irma ja Janne Kolsterin, Mohammed Nasser Niazin ja Homayra Niazin ystävyys on saattanut kulttuurit yhteen. Naapurukset jakavat muun muassa kokkausvinkkejä puolin ja toisin.

Ystävyys on tärkeää kaikenikäisille.

Ystävänpäivä tunnetaan toiselta nimeltään Valentinen päivänä. Sitä on juhlittu Suomessa 1980-luvulta lähtien. Päiväkoti Ompussa alkaa monen ystävyys, joka voi kestää jopa läpi elämän. Tyttökaverukset Hilda, Lilla ja Alma kertovat leikkivänsä yksisarvisia ja kimalledelfiinejä keskenään. Ystävänpäivänä voi heidän mielestään piirtää kavereille ja antaa halauksia.
– Ystävyys on enemmän kuin sana, toteaa Lilla hetken mietittyään ystävyyden merkitystä.
Ystävän merkitys on heidän mielestään myös lohduttaa.

Olavi Piirainen ja Eino Kauppinen ovat kuin peppu ja paita. Heillä on omia leikkejä, kuten muun muassa moottoripyöräleikit. Leikkeihin ilmeisesti liittyy jotain salaisuuksia, joita ei kerrota muille.
– Supisemme salaisuudet vain toistemme korvaan, Olavi kertoo.
– Veit sanat suustani, Eino jatkaa.

Afganistanilaiset sisarukset Mohammed Nasser, Shakila ja Homayra Niazi ovat muuttaneet Hirvensalmelle kaksi vuotta sitten. He ovat rakentaneet ystävyyden naapureidensa Irma ja Janne Kolstereiden kanssa.
Kaikki lähti liikkeelle väärästä reittivalinnasta.
– He kulkivat bussipysäkille meidän pihan kautta ja pyysin toista naapurustossa asuvaa afganistanilaista sanomaan, ettei pihan poikki ole suotavaa kulkea, Irma kertoo muiden pidätellessä naurua.
Porukalla on selkeästi hyvä henki keskenään ja vitsailulta ei voi välttyä.

Jannen mielestä ystävyys tarkoittaa molemminpuolista luottamusta sekä keskinäistä keskustelua. Irma puolestaan toteaa ystävien auttavan ongelmatilanteissa.
– Ihmiset tulevat täysin uuteen kulttuuriin, ympäristöön, eivät osaa kieltä, eikä heillä ole mitään kontakteja muihin ihmisiin. Kumpikin osapuoli saa ystävyydestä paljon takaisin.
– Olemme onnellisia, että Irma ja Janne auttavat meitä ja asuvat kaiken lisäksi näin lähellä, Niazin sisarukset toteavat.
Janne kiteyttää lopuksi mietteensä ystävyydestä, joka hänen mielestään toteutuu väriin, rotuun, uskontoon, kokoon tai kieleen katsomatta.
– Kaikki ihmiset ovat samanarvoisia, hän toteaa muiden nyökytellessä.