Yrittäjän taakkaan helpotusta, vaatii ehdokas Jani Hotanen

Maaseudulla pitää olla edellytykset elää ja yrittää, Jani Hotanen sanoo.

Liike Nyt keskittyy asiaan, Jani Hotanen sanoo.

PETRI P. PENTIKÄINEN

Syväsmäkeläinen Jani Hotanen on tuttu nimi ainakin metsästyksen ja ammunnan harrastajille.
Mikkelin riistanhoitoyhdistyksessä toiminnanohjaajana ja Mikkelin Ampujissa puheenjohtajana toimiva Hotanen työskentelee Itä-Suomen poliisilaitoksella teknisenä tutkijana. Hän on kevään vaaleissa ensimmäistä kertaa ehdolla eduskuntaan.
Politiikasta Hotasella on kokemusta Hirvensalmen kunnanvaltuustosta, jossa hän oli yhden kauden vuosina 2017–2021.
Valtuustokaudellaan hän edisti mm. koirapuiston rakentamista. Kuntalaiset kannattivat sitä, mutta valtuustossa asia ei edennyt, Hotanen harmittelee.
– On haasteellinen yhtälö, kun Hirvensalmella on käytännössä yksi valtapuolue. Enemmistö ratkaisee, ja muiden mielipiteille ei aina ole tilaa.

Valtuustossa Hotanen oli kokoomuksen ryhmässä, mutta eduskuntaan hän pyrkii Liike Nytin listalla. Hjallis Harkimoon henkilöitynyttä puoluetta hän pitää yhdessä asiassa selvästi muita parempana.
– Liike Nyt on yrittäjälähtöinen puolue hieman kokoomusta vapaammalla sanalla. Perusidea on, että pyritään tekemään hyvää politiikkaa, ja keskitytään asioihin. Kaiken lähtökohta on, että niitä viedään rakentavasti eteenpäin.
Kaakkois-Suomen vaalipiirin listalla on monenlaista ehdokasta, ja Hotanen pitää sitä hyvänä asiana.
– Erilaisista lähtökohdista oleva porukka voi olla myös rikkaus. Kaikilla on sama tavoite: saada aikaan jotain, josta on hyötyä suomalaisille.

Hotasen omat vaaliteemat kumpuavat työelämän ja harrastusten tuomista kokemuksista. Yrittäjyyttäkin kokeillut Hotanen keventäisi pienyrittäjien taakkaa esimerkiksi arvonlisäveroon liittyvällä kannustimella.
– Jos arvonlisäveron kertymä on esimerkiksi vain muutamia kymmeniä tuhansia, voitaisiin verokertymä vapauttaa investointirahaksi yritykseen. Rahalla voisi hankkia kalustoa tai palkata työntekijöitä. Se helpottaisi työllistämistä paljon.
Yrittäjiä kuormittavat myös maksut, jotka nostavat asiakashintoja. Esimerkiksi eläkemaksu on 26 prosenttia.
Maaseutuyrittäjien tulosta syövät kohonneet polttoainekustannukset, eikä yrittäjä pysty vaikuttamaan kuluttajahintaan.

Harrastuksista tulee toinen vaaliteema. Moni niistä alkaa olla kallista huvia. Hotanen hyvittäisi seuratyötä tekevien kuluja esimerkiksi verovähennyksillä.
– Jos ajaa joka päivä 50 kilometriä suuntaansa vetämään ampumaurheilua, sille tulee aika kova hintalappu. Jos vain rikkailla on enää varaa harrastaa, se eriarvoistaa nuoria ja mahdollistaa syrjäytymistä, Hotanen muistuttaa.
Ampumaharrastusta rasittavat ratojen kovat lupavaatimukset. Ampumataidolla on tällä hetkellä myös uusi, ajankohtainen merkitys.
– On maanpuolustuksenkin kannalta tärkeää, että väki harjoittelee ja osaa ampua. Toivoisin, että edistettäisiin ampumarataverkoston kehittämistä.

Eduskuntavaalit pidetään huhtikuun alussa, ja kampanjat ovat jo käynnistymässä. Jani Hotanen arvioi olevansa enemmän some- kuin live-ehdokas. Sosiaalisessa mediassa voi tavoittaa kerralla paljon ihmisiä, ja Hotanen aikoo olla siellä läsnä. Tarkoitus on toki kiertää myös paikkoja.
Liike Nytin ehdokas kannustaa kaikkia käyttämään äänioikeutensa.
– Jos muutosta halutaan, pitää etsiä senmielinen ihminen, joka pyrkii ratkaisemaan ongelmia. Nyt on paikka vaikuttaa, millaisessa Suomessa jatkossa elämme.

Hirvensalmelainen haastattelee hirvensalmelaiset eduskuntavaaliehdokkaat.