Vuosi 2022 oli Aten Marjalle liikaa

Lappu luukulla. Aten Marja on tuottanut kylmäpuristusmenetelmällä korkeatasoisia marjamehuja Uutelassa, jossa sillä oli myös tehtaanmyymälä ja kahvila. Atte Valkiaisen perustaman yrityksen taival päättyi syyskuun alussa konkurssiin.

Konkurssipesän hoitaja päättää, mitä yritykselle seuraavaksi tapahtuu.

PETRI P. PENTIKÄINEN

Syyskuun alku toi ikäviä uutisia Hirvensalmelle: Uutelan yritysalueella vuosikymmenen toiminut Aten Marja haettiin konkurssiin.
Vuoden 2022 käänteet ovat olleet Aten Marjalle ja monelle muullekin yritykselle liikaa. Kustannukset nousivat, ja samaan aikaan kysyntä putosi. Kuluttajat menivät säästöliekille, ja keskusliikkeiden tilauksiin tuli pitkä tauko.
– Laadultaan paras mahdollinen aito marjamehu oli tällaisena aikana väärä tuote. Ymmärrän hyvin ostavia asiakkaita, että nyt tehdään valintoja, mitä ostetaan ja mitä jätetään ostamatta. Joudutaan tinkimään normaalista ostoskäyttäytymisestä, Atte Valkiainen sanoo.

Yrityksen liikevaihto oli viime vuosina 1,5 miljoonan euron paikkeilla. Mukaan mahtui myös tappiollisia vuosia, ja henkilökunta väheni kymmenestä kahdeksaan.
Suurin osa Aten Marjan tuotannosta myytiin suurille kaupan keskusliikkeille. Valkiainen arvioi nyt, että talouspohja olisi pitänyt aikanaan rakentaa kestävämmäksi.
– Ehkä meidän vahvuus ja heikkous oli siinä, että tärkeimmät asiakkaat olivat keskusliikkeitä. Toiminta oli terveemmällä pohjalla silloin, kun myimme suoraan kauppiaille.
Valkiaisen mukaan keskusliikkeiden peli koveni muutama vuosi sitten. Halpuuttamisilmiö merkitsi eurojen ja senttien nitistämistä tuottajien katteista. Alalle on tullut myös lisää kilpailua.
– Lyhyessä ajassa hävisi noin 600 000 euroa siitä liikevaihdosta, joka oli vielä vuosina 2016–2017. Myös Keskon toiminta muuttui, sillekin piti myydä vain keskusliikkeen kautta.

Vuodet Hirvensalmella ovat olleet hyviä, ja liiketila Uutelassa mainio niin laadultaan kuin sijainniltaan.
– On tehty viimeisen päälle hyvä kiinteistö, mutta se on toisaalta tuonut mukanaan korkean vuokratason. Pelkkä vuokra edellyttää sitä, että toimintaa pitää olla reilusti. Kiinteät kulut olivat liian suuret, Valkiainen laskee.