Versowood investoi Kissakosken sahaan

Kissakoskella tehdään pikkutukeista lautaa ja parrua, jota käytetään kuormalavojen valmistukseen.

Sahalla olisi heti töitä tarjolla.

PETRI P. PENTIKÄINEN

Keväällä Kissakosken sahan Veisto Oy:ltä ostanut Versowood on parhaillaan uusimassa sahan tukinlajittelulinjaa. Nykyinen linja on hankittu 1980-luvulla käytettynä, ja se on tullut elinkaarensa päähän, tehdaspäällikkö Tuomo Leskinen kertoo.
– Uusi tukinlajittelulinja on tehokkaampi, ja siinä on enemmän lajittelulokeroita. Linja myös käännetään ympäri, jolloin melu ja liikennöinti siirtyy kauemmaksi rannasta.
Leskisen mukaan tehtaalta lähiympäristöön kuuluvaa ääntä on pienennetty myös korottamalla rannan puolen meluvalleja.
Ensi kesänä valmistuva investointi on merkki siitä, että Versowood ei ostanut Kissakoskea lopettaakseen, vaan kehittääkseen.
– Versowood on sitoutunut täysillä, ja tarkoitus on kehittää yksikköä ja nostaa tuotantomäärää, Leskinen vakuuttaa.

Kissakosken saha valmistaa 8–16-senttisistä pikkutukeista lautaa ja parruja, joita käytetään pakkausmateriaalien, kuten kuormalavojen valmistukseen. Osa tuotannosta myydään ja osa käytetään Versowoodin omaan lavavalmistukseen mm. Riihimäellä ja Haukiputaalla. Vaikka maailmantalous on myllerryksessä, pakkausmateriaaleille on hyvä kysyntä.

Sahalla olisi työtä tarjolla heti useammalle henkilölle. Työvoimaa on kuitenkin hankala saada pienelle paikkakunnalle melko kaukana kaupungeista. Myös kallis polttoaine vähentää kiinnostusta pitkiin työmatkoihin.
– On myönnettävä, että äärimmäisen vaikealta vaikuttaa. Uusia työntekijöitä etsitään jatkuvasti, ja muutamia ollaan jo rekrytoitu. Tarkoitus olisi, että saha pyörii täydessä kahdessa vuorossa. 4–5 henkeä tarvitaan, Leskinen laskee.