Uusi kirkkoherra pitää perustyöstä

Pasi Kilpeläinen näkee kirkkoherran työn palvelutehtävänä ja mahdollistajana.

Hirvensalmen seurakunnan uusi kirkkoherra Pasi Kilpeläinen ei halua muutoksia muutoksien vuoksi.

PETRI P. PENTIKÄINEN

Kirkkoherra Pasi Kilpeläinen päättää tavallisen sunnuntaiaamun jumalanpalvelunsa ajankohtaisiin tiedotuksiin. Hirvensalmen kirkossa on lämmintä, ja reilu kolmekymmentä kuulijaa.
Se on Kilpeläisen mielestä ihan mukavasti, eikä palveluksen onnistumista edes mitata kävijämäärällä.
– Jokainen, joka tulee, on hyvä asia. Toivon tietysti, että ihmiset voivat kokea jumalanpalveluksen sellaisena, että siitä saa johdatusta elämään, Kilpeläinen sanoo toimituksen jälkeen.
Hirvensalmen kirkkoherraksi hänet valittiin keväällä yksimielisesti, ja työt alkoivat elokuun alussa. Toissa sunnuntaina Kilpeläinen vihittiin juhlavasti virkaansa.
Seremoniat ovat uuden kirkkoherran mielestä toiminnan ydintä.
– Jumalanpalvelus on tärkeä, kuten kaikki kirkolliset toimitukset. Lisäksi tarvitaan kokoavaa ryhmätoimintaa, jossa ihmiset voivat jakaa elämäänsä eri elämän vaiheissa. Rippikoulu- ja kasvatustyö ovat tosi tärkeitä, Kilpeläinen listaa.

Kilpeläinen siirtyi virkaansa eteläpohjalaisen Soinin seurakunnan kirkkoherran tehtävästä. Soini on pienehkö paikkakunta, jolle itsenäisyys on tärkeää.
– On talkootyötä, kylähenkeä ja sukurakkautta. Kirkkoon kuuluminen on suurimmalle osalle itsestäänselvyys, ja seurakunta koetaan myönteisenä.
Sanottuaan tämän Kilpeläinen pohtii, että Hirvensalmessa on paljon samaa.

Hirvensalmen seurakunnasta uusi kirkkoherra on tähän mennessä saanut hyvän kuvan.
– Minulla on vaikutelma, että täällä tehdään työtä sitoutuneesti, ja toiminnassa on mukana seurakuntalaisia, jotka miettivät asioita seurakunnan kannalta.
Vasta aloittaneena hän ei halua luetella, mitä kaikkea Hirvensalmella pitää muuttaa tai mitä uutta pitää tehdä.
– Kehittämisajatuksia on, mutta minusta tuntuu, että täytyy ensin perehtyä seurakuntaan. Ei ole tarkoitus tehdä muutoksia muutoksen vuoksi. Haluan päästä mukaan ja olla johtamassa kehittämistä. Niin, että yhdessä mietitään, mihin suuntaan mennään.