Taimien kysyntä on kasvanut omavaraisuuden vuoksi

Teppo Kaarniemestä taimistoilla käyminen on tärkeää, jotta näkee työn kädenjäljen ja ajan, joka kasvin istutuksesta myyntikelpoiseksi menee.

Puutarhakierrokset ovat kysyttyjä ja ne räätälöidään asiakkaiden toiveiden mukaisiksi.

SELMA RIEPPONEN

Hirvensalmen taimistolta pystyi tänäkin kesänä löytämään kaikenlaisia kasveja vanhoista tutuista harvinaisuuksiin asti. 1980-luvulta asti toiminut taimisto tarjoaa kävijöilleen lisäksi opastettuja puutarhakierroksia, joilla voidaan käydä tarkemmin läpi esimerkiksi tietyn lajin kasvatusprosessia. Kierrokset ovat saaneet suosiota niin yksittäisiltä puutarhaharrastajilta kuin suuremmilta puutarhayhdistyksiltä.
Vuodesta 2007 taimiston yrittäjänä toiminut Teppo Kaarniemi kertoo puutarhakierroksia järjestettävän vaihtelevasti. Tänä kesänä niitä on pidetty muutamia, mutta ennen koronavuosia määrä liikkui kymmenen paikkailla.
– Puutarhakierrosten sisältö riippuu aina asiakkaan toiveista ja mielenkiinnon kohteista. Jos esimerkiksi kierrokselle tulee harrastaja, jota kiinnostaa hedelmäpuulajikkeet ja niiden kasvatus, kierros kulkee enempi taimiston puolella ja jutellaan lajikkeista ja niiden kasvatusmenetelmistä, Kaarniemi havainnollistaa.

Jotkin kierrokset järjestetään vierailijatahon toiveesta, jossa isompi ryhmä kiertää lähialueen taimistoja. Kierrokselle tulevia voivat olla myös kotiharrastajat, jotka ovat tulleet vain kukka- ja taimiostoksille tai oppilaitoksien ryhmät, joita nykypäivänä käy yhä harvemmin.
– Kaikki eivät ole hedelmäpuiden perässä, mutta sitten meiltä löytyy kyllä harvinaisempiakin marjakasveja ja viiniköynnöksiäkin. Marjasinikuusama on vähän harvinaisempi ja tällä hetkellä suuri uutuus, vaikka se on tällä tontilla ollut ainakin 20 vuotta, nauraa Kaarniemi.
– Tarjolla pitää olla vähän kaikkea, että se palvelee isompaa ihmisryhmää.