Sisältö ratkaisee kirjastokahvilassa

Laura Laitinen, Raila Taskinen, Matti Siivonen, Maiju Pekurinen ja Jarmo Alanen kokoontuivat kirjastokahvilaan.

Suosituinta luettavaa ovat olleet lehdet.

VIRPI KONTINEN

Puheensorina johdattaa satunnaisen kävijän Hirvensalmen kirjastokahvilan jäljille. Lehtilukusaliin ovat tänään kokoontuneet kirjastonhoitaja Laura Laitisen lisäksi Raila Taskinen, Matti Siivonen, Jarmo Alanen ja Maiju Pekurinen.
– Toisaalla vakituisesti asuvan Railan ehdotuksesta kirjastokahvilaa on koronatauon jälkeen pidetty vain joka toinen maanantai, ryhmä kertoo.
Kahvilalaisista Pekurinen tunnustautuu kaikkein innokkaimmaksi lukijaksi.
– Lukuhistoriani alkoi jo nuorena entisestä kirjastosta Seuratalolta.
Vahvalla mukavuusalueellaan kirjastossa on myös Laitinen, joka on päätynyt toiveammattiinsa kirjastonhoitajaksi. Osallistujat kiittelevät yhteisesti sitä, miten hienosti kunta on panostanut lukusalin lehtivalikoimaan.

Kirjastokahvila on Laitisen mukaan tullut tarpeeseen. Enimmillään vapaamuotoisessa tapaamisessa on käynyt kahdeksan lukijaa, ja tapaamisia ei ole tarvinnut osanottajapulassa peruuttaa. Suurimmaksi osaksi luettavat ovat olleet sanoma- tai aikakauslehtiä. Joskus on kuitenkin tullut vastaan sellaisia puheenaiheita, joiden tueksi on hyödynnetty vaikkapa ihan kulman takaa löytyviä karttoja.
Kahvilan perusideana on jutella muiden lukijoiden kanssa niistä lehtijutuista, joihin on itse tarttunut. Rupattelu on yleensä humoristista, mutta vaikeita teemojakaan ei ole syrjitty.
– Luen mielelläni eri paikkakuntien kuulumisista, toteaa Siivonen.
– Minä taas pidän aikakauslehdistä, esimerkiksi ET:stä, Kodin Kuvalehdestä sekä Mökki-lehdestä, avaa Taskinen.