Rakenteita on kevennettävä, vaatii ehdokas Jouni Kuitunen

– Itä-Suomi tarvitsee lisää teollisia työpaikkoja, ja liikenneyhteyksien parantamisella houkuteltaisiin etätyöläisiä Etelä-Savoon, Jouni Kuitunen sanoo.

Raskas verotus ja byrokratia syövät elinvoimaa, sanoo Remonttiliikkeen ehdokas Jouni Kuitunen.

PETRI P. PENTIKÄINEN

Kuitulassa 23 vuotta sahaa pyörittänyt ja nykyisin kuljetusyrittäjänä toimiva Jouni Kuitunen (rem.) on nähnyt, miten talouden suhdanteet puistelevat ensimmäisenä pieniä yrityksiä. Sekä vuonna 2009 konkurssiin menneen sahan että nykyisen kuljetusyrityksen menestymiseen on vaikuttanut yksi aikamme puhutuimmista ihmisistä.
– Saha loppui siihen, kun Venäjä laittoi tukille puutullin. Nyt Putin on pitänyt töissä, kun kotimaisen puun kysyntä on kovaa.
Kuitusen osaltaan omistamassa yrityksessä on kolme rekkaa, joilla viedään puutavaraa ja sesonkiluontoisesti kierrätysrenkaita.

Kahden yrittäjäuran välissä Kuitunen ehti ajaa hetken rekkaa Euroopassa. Siinä tulivat tutuiksi maiden erilaiset säännöt ja käytännöt, siitä huolimatta, että ollaan EU:ssa. Yhtenä vaaliteemana onkin kotimaisen sääntelyn löysääminen.
– Rahtiliikenteen mitta- ja painosäännösten älyttömyydet olisi saatava pois. Esimerkiksi ruotsalaiset voivat kuljettaa enemmän puuta kevyemmällä kalustolla. Eduskunnalla on valta järkeistää tätä.
Taloutta voisi kiihdyttää keventämällä työn verotusta. Lisäksi ravintoloiden arvonlisäveroa pitäisi Kuitusen mielestä laskea, että ihmiset seurustelisivat toistensa kanssa enemmän.
Työttömyyteen liittyvää kannustinloukkua Kuitunen myös purkaisi.
– Työtä pitäisi voida tehdä tuhannella eurolla kuukaudessa ilman, että etuudet pienenevät. Se vähentäisi myös harmaata taloutta.

Kuitunen oli Hirvensalmen kunnanvaltuustossa edellisellä kaudella. Hänen yksi tavoitteistaan oli Kissakoskelle vievän tien parantaminen, ja se toteutui.
– Ei se oma ansio ollut, virkamiehet olivat tehneet jo paljon asian eteen, Kuitunen myöntää.
Kunta toimi Kuitusen mielestä viisaasti tehdessään sote-ratkaisun Attendon kanssa. Samoin satsaus vapaa-ajanasukkaisiin on ollut järkevää.
– Hirvensalmi on hyvä ja kaunis paikka, vaikka paikalliset eivät sitä välillä ymmärrä, Kuitunen sanoo.
Hän on koulutukseltaan julkishallinnon merkonomi, ja sanoo, että oli valtuustossa kerrankin koulutusta vastaavassa hommassa.

Perussuomalaisissa tapahtuneen myllerryksen jälkeen Kuitunen liittyi Siniseen Tulevaisuuteen, joka nyt toimii nimellä Remonttiliike. Puolue mainostaa olevansa reilusti ja selkeästi oikeistolainen vaihtoehto.
Jouni Kuitunen itse ei pidä yksityistä toimintaa aina ja lähtökohtaisesti parempana. Joissakin asioissa hän pikemminkin palauttaisi vastuuta takaisin valtiolle. Esimerkiksi maanteiden kunnossapidossa kilpailu ei ole parantanut laatua, pikemminkin päinvastoin.
Talouteen on Kuitusen mielestä syntynyt myös haitallista liiketoimintaa, joka hyödyttää lähinnä itseään.
– Perintäyhtiöt ovat yhteiskunnan syöpä, bisnestä köyhien kustannuksella. Velanottajat haluavat kyllä maksaa velkansa takaisin, mutta kun perintäyhtiö tulee väliin, nousee hinta mahdottomaksi.

Sosiaali- ja terveyspalveluissa on hyvä olla valinnanvaraa. Kuitunen pitää palveluseteleitä ja yksityisiä toimijoita hyvänä tapana kirittää julkista sektoria huolehtimaan tehokkuudesta ja laadusta. Asiakkaan näkökulmasta pitäisi pyrkiä vähentämään lääkärien vaihtumista.
– Perhelääkärimalli olisi hyvä. Nyt eri lääkärit hoitavat potilasta, eikä ole henkilökohtaista kontaktia. Kun kirjoitetaan taudinkuvaus, jokainen lukee sen eri tavalla.
Suomen valtionvelasta Kuitunen ei ole yhtä huolestunut kuin jotkut puolueet.
– Velkaa ovat ottaneet kaikki maat. Kelkka on kyllä käännettävä, mutta hitaasti. Ei pidä tehdä mitään äkkiliikkeitä.