Metsästys lähti reippaasti käyntiin

Enska tutkii haukkumaansa nuorta uroshirveä.

Hirvensalmella on ammuttu karhu läheltä Hevosporttia. Hirviä on kaatunut jo toistasataa.

VIRPI KONTINEN

Mäntyharjun–Hirvensalmen riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Matti Pilssari kertoo tämän syksyn hirvenmetsästyskauden käynnistyneen odotusten mukaisesti. Suomen poikkeukselliset taloudelliset olosuhteet eivät oikeastaan ole heijastuneet metsästämiseen.
– Saimme metsästysluvat hyväksytyksi anotun laisina. Nyt on ehditty kaataa toistasataa hirveä, ja se on tavoitellusta saalismäärästä lähes kolmannes. Lisäksi on niin sanottuja pankkilupia, joita luvanhakijat voivat kohdentaa mahdollisiin hirvikannan tihentymiin. Näin voidaan estää pahoja paikallisia hirvituhoja.
Tavoite on pitää talvikantana 2,5–3 hirveä tuhatta hehtaaria kohden. Hirvistä pyritään metsästämään tasaveroisesti niin aikuisia yksilöitä kuin vasoja. Lisäksi naaras- ja uroskantaa verotetaan mahdollisimman tasapuolisesti.

Nykyään hirvenmetsästys alkaa aina lokakuun toisena lauantaina, eli nyt hirvijahdissa on ollut jo kaksi toimeliasta viikonloppua. Jahti on monesti käynyt metsästyskoirien avulla. Riistanhoitoyhdistyksen alueella onkin useimmissa seuroissa useita taidokkaita koiria apulaisina.
– Seuruejahdissa on tärkeää sosiaalinen puoli ja nuotio makkaran paistamisineen. Hetken kruunaavat nokipannukahvit, Pilssari tunnelmoi.
Paikallisen riistanhoitoalueen syysmetsästyksissä on jahdattu onnistuneesti myös peuroja, joiden luvallinen jahtikausi on pitempi kuin hirvien. Hirvensalmella saaliiksi saatiin myös karhu.
– Toissa perjantaina saimme kaadettua toisen lupakarhun Metonpesän Erän alueelta, läheltä Hevosporttia. Ensimmäinen lupa tuli käytetyksi entisen Ristiinan länsilaidalta jo elokuun lopulla. Molemmat olivat kookkaita yksinäisiä naaraita, toteaa Pilssari.