Letkassa Lahteen ja mutkatietä takaisin

Hirvensalmelainen-ajoon osallistui kymmenen pyörää ja 13 motoristia.

Hirvensalmelainen-ajo oli monelle pyöräkauden avaus.

PETRI P. PENTIKÄINEN

Myöhäinen kevät on siirtänyt monen motoristin kauden aloitusta, mutta viime lauantaina ei tarvinnut palella eikä kastua, kun Hirvensalmelainen-ajo starttasi tällä kertaa kohti Lahtea.
Ajoon osallistui 13 motoristia, ja kohteena oli Lahden moottoripyörämuseo, jossa on monipuolinen kokoelma prätkäkulttuuria ja moottoripyöriä.
– Itse olen ajanut ainoastaan kyykkypyörillä, mutta museossa oli monenlaisia moottoripyöriä ja on mielenkiintoista nähdä vähän joka tyyliin sopivaa kalustoa, ajoon osallistunut Kari Puttonen sanoo.
Museota pyörittää pitkäaikainen lahtelainen moottoripyöräliike Riku’s Motor. Alan liikkeissä on parhaillaan sesonki, joka näkyy myös maanteillä. Puttosen suurin toivomus toisille tienkäyttäjille onkin moottoripyöräilijän havaitseminen.
– Helpolla tulee tilanteita, että autoilija ei havaitse moottoripyörää katvealueelta. Moottoripyöräilijä on se jänis, joka väistelee kaikkea. Ei ole pakkia, ja äkkijarrutus kaataa pyörän.
Puttonen sanoo, että moottoripyöräilijät voivat itse auttaa asiaa olemalla näkyviä ja ajamalla liikennesääntöjen mukaan. Erityisesti taajamissa oikeat tilannenopeudet ovat tärkeitä.
Myös Puttoselle lauantain ajelu oli kauden ensimmäinen, joskin edellisenä päivänä hän oli tehnyt 200 kilometrin lenkin alle.
Ryhmässä ajamisessa on oma viehätyksensä, ja se vaatii myös enemmän huolellisuutta kuin itsekseen ajelu.
– Tarkkaan on pidettävä välit ja ajolinjat. Se on opettavaista, ja keskittyminen paranee.