Laajakaista etenee, ja Hirvensalmen 5G-peitto kasvaa

Valokuituinvestointia suunnitellaan kahdeksalle kylälle. Vihreä kuvaa Elisan 5G-mobiiliverkon peittoa tällä hetkellä.

Valokuitua rakennetaan tuetulla hankkeella, ja Elisa parantaa 5G-kenttää.

PETRI P. PENTIKÄINEN

Hirvensalmen kunnan tavoittelema kylien laajakaistainvestointi liikahti eteenpäin, kun Etelä-Savon maakuntahallitus päätti maanantain kokouksessaan toteuttajasta.
Tarjouksia tekijästä saatiin yksi, ja maakuntahallitus hyväksyi MPY Telecomin tekemään laajakaistaa Hirvensalmen lisäksi Kangasniemelle, Puumalaan, Juvalle ja Mäntyharjulle.
Hirvensalmen kunnanhallitus käsitteli asiaa kesäkuun alussa. MPY Telecomin tarjouksessa kuntaan tehtävät investoinnit maksavat yhteensä 891 000 euroa. Kunnan ja valtion osuus on kummankin 294 030 euroa.
Kunnanjohtaja Seppo Ruhasen mukaan hintaluokka oli suunnilleen sellainen kuin etukäteen arvioitiin, tai hieman matalampi.

Nyt tehdyn maakuntahallituksen päätöksen jälkeen hanke voi käynnistyä sitten, kun Traficom tekee valtionosuudesta muodollisen päätöksen. Valtion rahoitusta on valtakunnallisesti varattu 20 miljoonaa euroa, ja Hirvensalmi on hakijoiden joukossa ensimmäisiä.
Valokuidun rakentamiskohteiksi on valikoitu kyliä, joille sitä ei tehdyn markkina-analyysin perusteella syntyisi markkinaehtoisesti. Investoinnissa olisivat alueet Mainiemi, Vintinniemi, Vahvamäki, Apajalahti, Rehniönniemi, Kissakoski, Merrasmäki ja Lahnaniemi.

Päätösten jälkeen toteutumiselle on vielä yksi tärkeä edellytys: se, että alueiden kiinteistöt ovat kiinnostuneita valokuidusta ja ilmoittautuvat mukaan, Ruhanen muistuttaa.
– Liittyjiä pitää olla puolet alueen kiinteistöistä. Tämä on vielä haaste.
Ruhanen kannustaa kohdealueilla olevia lähtemään mukaan, sillä kiinteä laajakaista on tulevaisuudessakin ainoa varma tae siitä, että yhteydet toimivat nopeasti.
– Vaikka Hirvensalmella rakennetaan 5G:tä, yhteydet voivat silti hidastella.
Kunta on ollut haussa mukana etukenossa, koska luotettavat verkkoyhteydet ovat nykyään tärkeä peruste niin vakituisen kuin loma-asunnon valinnalle.
– Tiedonsiirron tarve kasvaa nopeasti niin vapaa-ajan viettäjillä kuin etätöitä tekevillä.

Laajakaistaan liittyvän talouden liittymismaksu on 2016 euroa (alv 0%), ja se sisältää enintään sadan metrin liitäntäyhteyden kylälle tehtävään runkoverkkoon, käyttökuntoon rakennettuna.
Kuukausimaksu on 32,18 euroa (alv 0%). Vähimmäisnopeudeksi taataan saapuvassa liikenteessä 300 megabittiä sekunnissa ja lähtevässä sata.
Rakentaminen on tarkoitus aloittaa elokuussa 2023, ja kiinnostuneiden ilmoittautumisaikaa on tällä tietoa 1.6.2023 asti.

Myös mobiiliyhteydet paranevat. Verkkoyhtiö Elisa on investoinut 5G-verkon peiton kasvattamiseen Hirvensalmella. Se on tehnyt kohennuksia viime aikoina erityisesti suosituille mökkipaikkakunnille, Etelä-Savossa myös Kangasniemelle, Mikkeliin ja Rantasalmelle.
Elisan mukaan tietoliikenteen määrä moninkertaistuu kesäisin mökkipaikkakunnilla.
Asiakkaat odottavat, että yhteydet ovat hyvät myös maalla.
– Vielä joitakin vuosia sitten pidettiin hyväksyttävänä faktana, että mökillä tietoliikenneyhteys ei ole niin nopea tai luotettava kuin kotona. Nyt työn joustavuuden lisäännyttyä yhä useampi siirtyy mökille pidemmäksi aikaa ja tuo työt mukanaan. Esimerkiksi videoneuvotteluiden ja suoratoiston pitäisi toimia yhtä moitteettomasti kuin kotona, Elisan verkkopalveluista vastaava johtaja Sami Rajamäki sanoo.
5G auttaa myös 4G-verkon käyttäjiä.
– Osa liikenteestä siirtyy käyttämään nopeaa 5G-verkkoa, jolloin 4G-verkkoon vapautuu lisää kaistaa. Kesäksi rakennettu 5G-verkko ei häviä mökkikauden päätyttyä minnekään, vaan palvelee alueen asukkaita ympärivuotisesti.
Hirvensalmella Elisan 5G-peittoa on tähän asti ollut lähinnä kunnan pohjoisosassa.