Kunta on tehnyt hyviä ratkaisuja

Hirvensalmen vetovoimatekijöitä ovat Anne Matilaisen mielestä luonto, Puula, sijainti ja ihmiset.

Anne Matilainen sijaistaa kunnanjohtajaa tilanteessa, jossa kunnan rooli muuttuu täysin.

PETRI P. PENTIKÄINEN

Pitkäaikainen kunnanjohtaja Seppo Ruhanen on viisi ja puoli kuukautta ansaitulla lomalla, ja Hirvensalmen kuntaa johtaa sen ajan hallintojohtaja Anne Matilainen.
Hän on ollut kunnan palveluksessa vuodesta 2015. Ennen valintaa Hirvensalmen virkaan mikkeliläinen Matilainen oli ely-keskuksessa ympäristöasiantuntijana ja Mikkelin kaupungin ympäristöpäällikön sijaisena.
Hallintojohtajan työnkuvaan kuuluu monenlaista. Hallinnon ja henkilöstön lisäksi Matilainen vastaa vapaa-aikatoimesta ja kunnan vuokra-asunnoista. Kunnanvaltuustossa ja -hallituksessa hän pitää pöytäkirjaa, ja sivistyslautakunnassa toimii esittelijänä.
– Se on aika laaja kokonaisuus. Pienessä kunnassa on näin. Tehtävä vaatii kokonaisuuden hallintaa.
Kunnanjohtajan sijaistamisen ajaksi osa tehtävistä on jaettu muualle kunnan organisaatiossa.

Viime vuosina on kunta-arjessa ehtinyt tapahtua paljon. Moniin muutoksin on liittynyt yhteistyö. Vuonna 2017 sote-palvelut menivät Essotelle. Kirjastotoimi ja kansalaisopisto hoidetaan Mikkelin kautta. Pienempien naapurikuntien kanssa tehdään monenlaista yhdessä.
Matilaista huolestuttaa Mikkelin tilanne, sillä se vaikuttaa myös muihin.
– On tärkeää, että Mikkeli voi hyvin, sillä silloin Hirvensalmikin voi hyvin. Toivottavasti Mikkeli voi jatkossa paremmin. Uskon että ongelmat saadaan ratkaistua.
Kuntahistorian suurin muutos on vasta tapahtumassa. 1.1.2023 sote ja pelastustoimi siirtyvät Hirvensalmen kunnalta pois, uudelle hyvinvointialue Eloisalle. Lasku on pehmeä, koska Hirvensalmella järjestelyjä on tehty jo aiemmin.
– Hässäkkä henkilöstön siirroista jäi pois, eikä meillä muutu paljon muuta kuin veroprosentti. Monessa muussa kunnassa on täysi myllerrys päällä.

Matilainen pitää kunnan tekemiä ratkaisuja kaukonäköisinä.
– Hirvensalmella on uusi terveysasema palvelemaan hyvinvointialuetta. Attendo-talo, päiväkoti ja terveysasema ovat tulleet parin vuoden sisällä. Kunnalla ei ole omia sote-kiinteistöjä, kun Heikinniemikin on purettu. Meillä on kauaskantoisesti nähty jo muutama vuosi sitten, mihin tämä on menossa.
Jatkossa kunnan ydintä ovat varhaiskasvatus, opetus, liikuntatoimi ja tekninen toimi. Ne ovat samalla alueita, jotka hyvin hoitamalla kunnat voivat houkutella uusia asukkaita.
– Kunnan rooli kirkastuu. Tarjoamme kuntalaisille hyviä palveluita niiltä osin kuin me niitä tuotamme, Matilainen tiivistää.