Kasvihuoneilla tapahtuu jo

Yrittäjä Heidi Honkanen valmistelee sesonkia Ranta-Mikkolan puutarhalla.

Sydänkevättä kohti mennään kasvien ja kannattavuuden ehdoilla.

VIRPI KONTINEN

Ammattilaisten kasvihuoneet ovat Hirvensalmella nyt heräämässä eloon, mutta tahti vaihtelee. Ranta-Mikkolan puutarhaa pyörittävästä Heidi Honkasesta kevät etenee tavallisesti. Uutta on se, että hän toivoo saavansa kesällä satoa myös avomaan vadelmasta.
– Kasvatamme tuotteemme kasvihuoneella omin voimin. Maaliskuusta aloitamme työt siementen kylvöjen parissa. Keväällä istutamme myös pistokkaina tulevia kasveja, hän kertoo.
Lämmityskulut ovat hallinnassa. Iso kasvihuone lämpenee hakkeella, ja lämmityksen tueksi käytettävää öljyä kuluu keväällä noin 400 litraa. Pientä kasvihuonetta ei lämmitetä.

Yrittäjä Vesa Mankkisen mukaan kevätpakkasista koitui vaikeuksia, kun ne hidastuttivat kylvöjen käynnistämistä niin avomaalle siirrettävien kuin sisällä kasvatettavien tuotteiden osalta. Sisätiloissa esikasvatettavana Mankkisella on nyt pieniä taimia. Oli kyseessä mikä laji tahansa, hän kylvää kasvit keväällä aina uudestaan.
Myytäviksi tulevat esimerkiksi basilikat, aasialaiset lehtisalaatit, korianteri, kurpitsankukat, selleri ja kevätsipuli.

Hirvensalmen taimiston yrittäjä Teppo Kaarniemi kertoo, että ihan vielä ei avata.
– Kun kevät on näin myöhässä, myymälä saadaan aikaisintaan vapuksi auki.
Suunnitelmissa on panostaa aiempaa enemmän vähittäismyyntiin ja vähemmän tukkumyyntiin. Uusia tuotteita taimiston valikoimassa ovat tietyt marjakasvit, ruusupensaat ja viiniköynnökset.