Joulun tienoilla on pitkääkin pitemmät työpäivät

Savulohi on yksi Liukkosen Kala Oy:n joulusuosikeista. Sen menekki kasvanee myös kotona, sillä yrittäjäperheen pääluku kasvoi hiljattain tyttövauvalla.

Joulupöytään halutaan eniten lohta monessa muodossa sekä graavisiikaa.

VIRPI KONTINEN

Harva meistä uhraa joulutohinassaan ajatustakaan sille, kuinka kiireistä kalastajan ja kalayrittäjän joulunseutu voi olla. Hirvensalmella asia lienee tuttu Liukkosen Kala Oy:n yrittäjälle Mika Liukkoselle, joka muistuttaa tapaamisemme aluksi, että kaikkien yrittäjien päivät ovat yleensäkin pitkiä.
– Aamusta iltaan tahtoo mennä, hän toteaa.

Kalalle taas lähdetään aamuvarhaisella, jotta saalis olisi taattu. Päivät venyvät auringonkoitteesta pitkiksi eri vuodenaikoina.
– Kesällä iso menekki vaatii yötyötä, ja talvipäivinä kalastus on hitaampaa välineiden siirtelyn ja liikkumisen hitauden vuoksi, Liukkonen sanoo.
Juhlapyhinä aikaa syö runsastuva asiakaskuntakin. Joulun suunnitelmiin Liukkosen Kalassa kuuluu pitää jouluaattonakin oma Kangastien myymälä sekä Mäntyharjun torivaunumyymälä auki. Myyntiin on oltava tuoretta kalaa, jota on savustettu ja perattu pääosin itse.
– Pyrkimys kyllä on, että aaton työpäivä on tavallista lyhyempi, Liukkonen lisää.

Kalatuotemyyntiin panostavan Liukkosen paikalliset ja kaukaakin varta vasten tulevat asiakkaat hakevat joulukattauksiinsa varsinkin graavattua, savustettua ja kylmäsavustettua lohta sekä graavisiikaa. Monia ystäviä on myös suutarinlohella ja muikunmädillä.
Liukkonen kertoo, että hänen yrityksensä tuotteiden hintoja on jo jouduttu nostamaan, koska kalastuksen ja kalatuotteiden valmistuksen kulut ovat kohonneet. Syitä kulujen kohoamiseen on valitettavan monta.
– Polttoaineiden hinnan kallistuminen näkyy meillä tukkupuolelle suuntautuvissa kuljetuksissa sekä veneiden ja autojen polttoaineiden tankkauksissa. Riesana on kohonnut sähkön hintakin. Ja raaka-aineeksi ostamamme lohen kustannukset ovat lisääntyneet myös.

Noussut kalan hinta ei ole myyntiä lopettanut, mutta kalastajan on edelleen vaikea ennakoida niin arkena kuin pyhien seutuna tarkkaan, mitä tuotetta milloinkin kaivataan ja kuinka paljon.
– Jos asiakkaat tekisivät meille myös tilauksia, se helpottaisi työtä ja varmistaisi halutun tuotteen saamista, Liukkonen miettii.
Muuttuvassa maailmantilanteessa on hirvensalmelaisten ja Hirvensalmella käyvien onni, että paikkakunnalla on yhä tarmokkaita nuoria ammattikalastajia.