Järvikalaa kyllä riittäisi

Tuoreen ja pakastetun kalan kulutus laski selvästi edellisvuodesta, kalasäilykkeiden hieman nousi. Tuomas Pöyryn mukaan esimerkiksi perattu muikku voisi liikkua paremminkin ruokapöytiin kalatiskeistä.

Jäävätkö järvikalat tiskiin hinnan vai tietämättömyyden vuoksi?

Järvikalaa on Suomessa saatavilla runsaasti, mutta kuinka sen tie vie suomalaisten ruokapöytään? Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Tapio Keskisen mukaan muikkua kalastetaan arviolta 3-4 miljoonaa kiloa vuodessa kun sen potentiaali olisi peräti 10 miljoona kiloa.
– Tuotannon puolesta saalis voitaisiin tuplata, mutta yksi ongelmista on vetävätkö markkinat. Särkikalojen osalta potentiaali olisi vieläkin isompi, miljoonia kiloja, tutkija toteaa.

Ilmastonmuutos, hiilijalanjälki ja terveellisyys. Kaikki nämä asiat ovat nostaneet kalan suosiota viime vuosina maailmanlaajuisesti.
– Kulutus on kasvanut eksponentiaalisesti ja tulevaisuus näyttää erittäin hyvältä. Kalan hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin lihalla, Keskinen huomauttaa.
Kissakoskella hyödynnetään pieniä kaloja, kalan nahkoja sekä tiettyjä kalalajeja koirien herkkuina.
– Jos kalat ovat liian pieniä perattavaksi, ne menevät koirien säilykkeisiin. Kuivatamme hauen ja kuhan nahkoja herkuiksi. Muuten ne menisivät bio-
jätteeseen, Tuomas Pöyry kertoo

EMMI MUSTONEN

Lue koko juttu painetusta lehdestä.