Jääteille ei nyt pääse autolla

Kyltti kirkonrannassa kertoo, ettei jäälle kannata mennä edes kävelemään.

Hirvensalmen jäätiet avautunevat autoilijoille vielä tänä talvena.

VIRPI KONTINEN

Viimeaikaiset vesi- ja räntäsateet ovat tehneet sen, että jäillä liikkumista moottoroidulla kalustolla kannattaa vältellä. Varsinkaan autolla ei ole jäälle asiaa.
Hirvensalmen pisin jäätie on neljä kilometriä pitkä ja kulkee mantereelta Puukonsaareen. Parhaimmillaan sitä käyttää kymmeniä autoja päivittäin. Jäätie korvaa sulalla kelillä kulkevan yksityisesti hoidetun lautan, joka ajaa Puukonsaaren ja Niemeläntien Vintinniemen sataman väliä.
– Nyt lautta on tauolla ja saareen pääsee moottorikelkallakin vain, jos tietää missä ja miten sillä ajaa, Puukonsaaren asukas Ensio Björninen kuvailee.
Jäätie on jo viitoitettu, mutta autoliikenne sinne on rajoittunut vain turvallisten jääolosuhteiden aikaan.

Toinen keskeinen yhteys on Saari-Kuitusen vesiväylä. Ainoastaan hyvien talvikelien aikaan käytettävä Saari-Kuitusen jäätie on noin kilometrin mittainen.
– Muita vakituiseen talvella käytettäviä, pienempiä jääteitä on kunnan alueella kuutisen kappaletta, Hirvensalmen kunnan tekninen johtaja Asko Viljanen arvioi.
Hirvensalmelaisia jääteitä pitävät yllä yleensä tiekunnat. Väliaikaisia, pääosin omavastuisia jääteitä ovat tehneet harvakseltaan myös metsäyhtiöt, jos niillä on ollut hakkuita saarissa.

Tavallisimmin suomalaisia jääteitä käytetään joulukuusta maaliskuun lopulle. Se onnistuu vain silloin, kun jäiden minimipaksuus on ainakin 20 senttimetriä. ELY-keskuksesta sekä Suomen ympäristökeskuksesta arvioidaan, että jääteiden kantavuuden takaavat ilmasto-olosuhteet ovat muuttumassa heikompaan suuntaan. Esimerkiksi huteran kohvajään määrä voi lisääntyä.
Ensio Björninen muistelee, että vuonna 2020 Puukonsaareen ei voitu tehdä autoilun kestävää jäätietä lainkaan. Vuonna 2021 taas jäätietä käytettiin jo joulun tienoolla.
– Toiveissa on saada jäätie liikennöintiin myös tänä vuonna. Talvet ovat erilaisia, eikä kalenteri osaa kertoa ennakkoon niiden olosuhteista, hän pohtii.