Hirvensalmella käydään monimuotoista kiinteistökauppaa

Hirvensalmentiellä myynnissä olevassa rakennuksessa odottaa tilaisuus aloittaa liiketoimintaa.

Kiinteistönvälittäjillä on myytävänä mökkejä, omakotitaloja ja osakkeita.

VIRPI KONTINEN

Moni Hirvensalmelta kiinteistön hankkiva on kotoisin pääkaupunkiseudulta. Sikäläiset arvottavat asioita yleensä oman auton käyttämisen näkökulmasta.
– Avainsana on kellottaminen. Kunta sijaitsee parin tunnin ajomatkan päässä ja hyväkuntoisten kulkuväylien äärellä. Rantakiinteistöillä arvostetaan lisäksi veneyhteyksiä, kertoo Aitoasunnot Mäntyharjun Jari Palhomaa.
Hirvensalmi on vetovoimaisen turvallinen ja rauhaisa. Osalle kiinteistön etsijöistä tärkeitä ovat myös sukulaisuussidokset seudulle.

Sp-Koti Mikkelin yrittäjä Esa Pietiläisen KVKL-hintapalveluseurannasta tarkistamien tilastojen mukaan Hirvensalmella on tänä vuonna ehditty tehdä kiinteistönvälittäjävälitteisesti neljä omakoti- ja kahdeksan rivitalo-osakekauppaa. Kunnan koolla ja palveluiden saatavuudella on iso painoarvo.
– Hirvensalmellahan ovat loppuneet esimerkiksi pankkipalvelut, hän huomauttaa.
Palvelut eivät vaikuta yhtä paljon kunnan omiin asukkaisiin, joita edelleen kiinnostavat kylän keskustan kohteet: pienehköt rivitaloasunnot. Esimerkiksi Puulan lähistöllä, Koulutiellä, on myytävänä peruskuntoinen rivitalokaksio sekä kompakti ja mukavuuksin varusteltu yksiö.
Jutun kirjoittamishetkellä kerrostalo-osakkeita ei vertauskohdaksi ollut lainkaan siitä huolimatta, että erikokoisia kaupattavia rivitalo-osakkeita löytyi vaivatta.

Hirvensalmelaiset toivovat kuntaansa lisää vakio- ja kakkosasukkaita. Vahvistunut suuntaus seudulla on se, että perinteinen mökki myydään pois ja siirrytään vakioasukkaiksi omakotitaloon tai osakkeeseen. Yksi tällaiseen käyttöön sopiva kohde on esiteltävänä Palhomaalla aivan kylän keskustassa Liekuneen rannalla.
– Arvokohteet hienoin rantamaisemin herättävät suurta kiinnostusta, hän toteaa.
Pietiläinen muistelee, että hänen viimeisin kauppansa Hirvensalmella oli nimenomaan rantaan rakennetusta omakotitalosta.

Mökeistä erityisen paljon kysyntää on kirkkailla, levättömillä Suonteella ja Puulalla.
– Noin 100 000–200 000 euron vapaa-ajankokonaisuuksista on kiinnostusta eniten. Halutaan ympärivuotisia asumuksia, joiden lisämukavuuksista ollaan valmiita maksamaan, miettii Pietiläinen.
Saarikiinteistöjen hinnat ovat yleensä edullisempia kuin mantereella, noin 50 000–100 000 euroa. Kuitenkin merkittävin tekijä kauppahinnoissa on laatu. Useimmat asiakkaat haluavat esimerkiksi olla sähköverkossa.

Jos ostajalle riittää lammen tai pienemmän järven ranta, niitä on saatavilla esimerkiksi Ahven- ja Lahnalammella ja Vahvajärvellä. Välittäjillä on kuitenkin vaihtelevia kokemuksia vapaa-ajan kuivan maan ja vesistöjen kohdetarjonnasta. Mikkelin Kotijoukkueen yrittäjä Merja Kausto kuvailee, että jostakin syystä Hirvensalmi on yleisesti hiljennyt viime vuoteen verrattuna.
– Etuovi-sivuilla oli äsken Hirvensalmelta vain 19 loma-asuntoa. Pidän myytävää määrää todella vähäisenä.