Hirvensalmella kaikki hyvin

Maireiden talouslukujen taustalla ovat maltillisen taloudenpidon lisäksi kuntaveromuutoksesta johtuneet verohännät.

Hirvensalmi on kulkenut kuntatalouden osalta vastavirtaan vuosikausien ajan. Virtaava vesi seisahtui viime vuonna monen kunnan kohdalla, sillä kunnat pärjäsivät yleisesti ottaen selvästi paremmin. Tämä on kuitenkin vain väliaikaista, sillä edessä ovat tiukemmat ajat monestakin syystä, päällimmäisinä taantuma-ajan alhaisempi verokertymä ja entisestään hupenevat valtionosuudet.
Hirvensalmen kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että täytyy pärjätä omillaan. Jatkossa valtionosuuksien varaan ei voi laskea mitään. Näin virkkoi viime vuoden tilinpäätökseen vs. kunnanjohtajana vaikuttanut Anne Matilainen. Kunnanhallituksen käsittelyssä maanantaina ollut viime vuoden tilinpäätös oli selkeästi parempi kuin talousarvio.
Kuntaveroprosentin lasku 12,64 prosenttiyksiköllä vuoden 2023 alusta toi tilinpäätökseen verohäntiä, joiden ansiosta kuntien talousluvut yleisesti näyttävät paremmilta kuin ennakoitiin.
– Lyhyesti sanottuna vuoden 2022 kuntaveroista osa tilitettiin vasta viime vuoden puolella, Matilainen tiivistää verohäntäkäsitettä.

JARNO LAATIKAINEN

Lue lisää painetusta lehdestä!