Ruskomäntypistiäinen on nyt yleinen

Muun muassa tällainen näky voi kohdata metsän omistajaa, kun ruskomäntypistiäiset ovat käyneet vieraisilla. Kuva: Selma Riepponen

Etelä-Savossa tilanne on nyt vakavin.

Mäntymetsien maastotarkastuksissa on nyt huomattu, että Etelä-Savo on pahin ruskomäntypistiäisen aiheuttama tuhoalue. Maakunnassamme esiintyy tällä hetkellä tuhoja satojen tuhansien hehtaarien laajuisella alueella. Pistiäisistä on nyt raportoitu laajasti esimerkiksi Savonlinnan seutukunnalla. Erittäin laajoja runkomäntypistiäisen joukkoesiintymiä on kuitenkin havaittu myös muualla Suomessa.
Runkomäntypistiäinen on männyllä elävä metsätuholainen. Pistiäiset tulevatkin metsiin ravinnon perässä. Suurinta tuhoa tekevät niiden toukat, jotka syövät neulasia joko vain niiden reunoilta tai kokonaan.

Hirvensalmella kaksi varmaa havaintoa
Metsäasiantuntija Aapo Manninen Etelä-Savon Metsänhoitoyhdistyksen Hirvensalmen toimistosta kertoo, että hänen kohdalleen ei ole osunut Hirvensalmella ruskomäntypistiäisten esiintymiä tänä vuonna.
– Työkaveri oli tosin nähnyt yhden, pienen esiintymän lähellä Puulan rantaa.
Myös yksi lukijoistamme kertoo havainneensa ruskomäntypistiäisen tuhoja Väisälänsaaren eteläselän liepeillä.
Seitsemän vuotta sitten tilanne oli toinen. Tuolloin Manninen havaitsi useita pieniä ruskomäntypistiäisten joukkoja. Ne olivat silloinkin Puulan rannan äärellä ja onneksi hävisivät melko nopeasti.
Ruskomäntypistiäiset pysynevät Mannisen mukaan poissa Hirvensalmelta kuusivaltaisten havumetsien vuoksi. Kuusimetsissä oli viime vuonna riesana kuusentähtikirjaajaa, joka syö usein kuivilla kasvupaikoilla kuusen latvaa kuoren alla.

VIRPI KONTINEN

 

Koko artikkeli luettavissa painetusta lehdestä.