Pöydällä on kolme vaihtoehtoa, joista yksi tarkoittaa terveysaseman lakkauttamista

Etelä-Savon hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälä lausui niin tervaleppäjuhlien avaussanat kuin mökkirauhan julistuksen, jossa toistui kaikille sopiva ohje ”ole rauhassa”.

Eloisassa digitaaliset palvelut ovat yleistyneet, ja panostusta kotipalveluihin aiotaan lisätä.

VIRPI KONTINEN

Tervaleppäjuhlien järjestäjä eli Hirvensalmen Tervaleppäyhdistys ry oli saanut juhliensa avauspuheen pitäjäksi ajankohtaisen ja monelle eteläsavolaiselle koronan vastaisen kamppailun aikana tutuksi tulleen henkilön, Etelä-Savon hyvinvointialueen johtajan Santeri Seppälän.
Ennen varsinaista puhettaan Seppälä oikaisi tiedon kesäsulusta Hirvensalmella: sulkua ei siis ole tulossa tänä kesänä. Tämän jälkeen hän siirtyi esittelemään Eloisan vaativaa strategiatyötä.
– Uudistuksia tulee aina, hän korosti puheensa alkupuolella työn jatkuvuutta.

Puheessaan ja sen jälkeisessä keskustelussa Seppälä toi esiin merkittävän muutoksen, joka koskee Eloisan digipalveluita.
– Digitaalisesta sote-keskuksesta on jo nyt tullut suurin palvelupisteemme 50 prosentin osuudellaan.
Samalla, kun verkkopalvelut yleistyvät, strategiaan kuuluu, että vanhuspalveluitakin lisätään. Seniori-ikäisten osuus vähenevästä väestöstä vain kasvaa.
– Esimerkiksi kotihoitoon suunnataan lisäpanostusta, Seppälä totesi.
Hän kertoi myös, että Eloisan nykyisille työntekijöille on asetettu työtyytyväisyystavoite, johon on hyvin päästykin. Lisäksi hän kuitenkin mainitsi, että henkilöstön YT-neuvotteluja on kyllä menossa.

Eteläsavolaisen väestön väheneminen ja ikääntyminen eivät ole ainoita isoja ongelmia Eloisan strategiatyössä. Perusterveydenhuollossa on nyt 41 miljoonan euron alijäämä samaan aikaan, kun tuleva hallitusohjelma leikkaa saatavaa rahoitusta.
– Laajalla lausuntokierroksella on nyt kolme, muiden hyvinvointialueiden kanssa identtistä vaihtoehtoa. Ne ovat nykyinen vaihtoehto, karsittu vaihtoehto ja enemmän karsittu vaihtoehto, Seppälä listaa.
Viimeksi mainitussa, kaikkein karsituimmassa vaihtoehdossa Hirvensalmelle ei jäisi lainkaan pysyvää sote-pistettä. Lähimmät sote-pisteet olisivat mallin mukaan Mäntyharjulla ja Mikkelissä.
Seppälän mukaan Eloisan talous on joka tapauksessa sopeutettava. Kunnilta halutaan nyt lausuntokierrokselle ennen kaikkea uusia ideoita sopeutuksen käytännön toteuttamiseen. Yksi varteenotettavista, jo esitetyistä vaihtoehdoista on Eloisalle kuuluvien kiinteistöjen vähentäminen.
Työsarkaa riittää, sillä Eloisa on Suomen suurin hyvinvointialue yliopistollisten sairaaloiden ulkopuolella.