Maatiloilla sinnitellään paineessa

Hietalan luomutilalla kasvatetaan lihakarjaa.

Hirvensalmelaisia maataloustuottajia stressaa hankintahintojen nousu.

Sampan lypsykarjatilalla tunnelmat ovat alavireiset, Pasi Outinen kertoo.

– Pelloilla tulee olemaan lunta vappunakin. Moninaiset haasteet tekevät sen, että kevät vielä mennään, mutta syksy näyttää vaikealta.

Hankalaan tilanteeseen ovat saatelleet korona-ajan ja Ukrainan sodan heijasteet maataloustuotantoon.

Hietalan luomutilan Tanja Kyckling arvioi, että vaikka hänen karja- ja suoramyyntitilallaan meneekin ihan hyvin, tunnelmat ovat sekalaiset.

Myönteistä odotusta on, että suomalaiset arvostavat jatkossakin kotimaista ruokaa.

– Toisaalta varsinkin tulevana kesänä on pysyttävä ajan hermolla ja päivitettävä varasuunnitelmaa.

Karjatalouteen ja peltoviljelyyn keskittyvän luomutila Siiriäisen Anna Siiriäinen kertoo, että kevään poikimakausi alkaa olla loppusuoralla.

– Poikimisen valvonta on vienyt yöunia, kertoo Siiriäinen kuulumisiaan.

Maataloustuotannon tilannetta hän haluaa kommentoida vain yleisellä tasolla, koska tilakohtaiset vaihtelut ovat suuria. Hän arvioi, että yhteiskunnan reagoiminen vaikeuksiin on ollut hidasta siihen nähden, että maataloudessa tuotantoprosessit ovat pitkiä.

– Esimerkiksi kylvöt on vain tehtävä ajoissa. Eniten huolestuttaakin se, miten viljojen kasvatuksen kanssa käy. Pidetty suomalainen leipä vaatii valmistuakseen monen ammattilaisen panosta.

Virpi Kontinen