Tie ystävyyteen vie ruoanlaiton kautta

Yhteistyö sujuu, vaikkei yhteistä kieltä olekaan. Leivonta ja ruokailu tapahtuvat lattialla.

Hirvensalmelaisen makotitalon keittiö on täynnä naisia. Yksi pilkkoo purjoa, toinen viipaloi munakoisoa ja kolmas raastaa perunaa. Samalla kattilassa kiehuu keltaisia herneitä ja paistinpannulla hautuu sipulit ja tomaatit.

Keittiössä on lämmin ja ihan samaa voi sanoa keittiössä häärivien suomalais- ja afgaaninaisten tunnelmasta. Vaikka kaikilla ei yhteistä kieltä ole, niin ei siitä ainakaan yhteisen aterian valmistaminen ole kiinni. Tosin pääkokiksi nimetty Fatemeh Barbari puhuu sujuvaa suomenkieltä.

– Meillä oli aiemmin yhteiset karjalanpiirakkatalkoot. Afgaaniystävämme oivalsivat rypyttämisen jalon taidon heti ja ihan kuin olisivat tehneet niitä ennenkin. Nyt meitä on niin monta kokkia ja mitäs siitä onkaan tapana sanoa. Katsotaan mitä tästä tulee, naurahtaa talon emäntä Pirjo Auvinen.